De voor- en nadelen van elektrisch rijden

De voor- en nadelen van elektrisch rijden

Elektrische auto’s winnen aan populariteit. Veel mensen zeggen dat elektrisch rijden de toekomst heeft, anderen beweren dat er vooral nadelen aan kleven. In werkelijkheid is het niet zo zwart-wit en zijn er zowel grote voordelen als grote nadelen.

De kosten

Elektrische auto’s zijn duurder in aanschaf dan diesel- of benzineauto’s. Er zijn er minder van en er zit een dure accu in. Dit is voor veel mensen een reden om geen elektrische auto aan te schaffen. Maar daarentegen zijn de kosten voor het gebruik van de auto vele malen lager. Elektriciteit is namelijk goedkoop en je hoeft voor een elektrische auto geen wegenbelasting te betalen. Daarnaast is er waarschijnlijk minder onderhoud nodig. Op de lange termijn verdien je dus al een groot deel van de aanschafprijs terug. Daarnaast zul je vanaf 2021 een subsidie kunnen ontvangen voor de aanschaf van een elektrische auto.

Impact op het milieu

Op dit moment is elektrisch rijden nog niet klimaatneutraal. Dit komt voornamelijk doordat er nog veel grijze stroom wordt opgewekt. Ben je begaan met het milieu? Sluit dan een energiecontract voor groene stroom af en laad de auto voornamelijk thuis op. De productie van elektrische auto’s zorgt voor uitstoot van schadelijke stoffen. Met name de productie van de accu’s is belastend. Toch is een elektrische auto op de lange termijn nu al minder schadelijk dan een brandstofauto. In de toekomst zal er tevens steeds meer groene energie worden opgewekt, wat de impact op het milieu nog verder zal verkleinen.

Opladen versus tanken

Tanken is gebeurd in een handomdraai, maar het opladen van een elektrische auto duurt veel langer. Bij een snellader kan dit – afhankelijk van de grootte van de accu – in zo’n 15 tot 30 minuten. Maar bij een gewone laadpaal zal de auto toch snel zo’n 6 tot 10 uur moeten blijven staan. Dit lijkt misschien ontzettend lang en onhandig, maar veel mensen laden de auto ’s nachts of tijdens werktijden op. In dat geval heb je geen last van de lange laadtijd. Het kan echter wel vervelend zijn als je langere afstanden moet afleggen. Gelukkig kun je snelladen langs de snelweg, dus langer dan een half uur zul je niet stilstaan. Prima tijd om even de benen te strekken, een ijsje te eten of een kopje koffie te drinken.

Geluid

Elektrische auto’s maken weinig geluid. Sommige mensen zien dit als een gevaar; voornamelijk voetgangers horen de auto’s nauwelijks meer aankomen. Vrij recent is het daarom verplicht geworden dat elektrische auto’s hoorbaar geluid maken wanneer ze langzaam of achteruit rijden. Afgezien van dat blijven ze vele malen stiller dan brandstofauto’s. Des te meer elektrische auto’s er in de toekomst zijn, des te stiller onze woonomgeving zal worden.

Reacties zijn gesloten.